Etapa 12

    Rio Cuarto – Buenos Aires

    Especial: 64km Sectors d’Enllaç: 722km

    BUENOS AIRES (ARGENTINA): No hi ha hagut sorpreses en l’última etapa del Ral·li Dakar 2017, Stephane Peterhansel s’ha anotat el seu setè triomf a la categoria que cotxes, el que unit als seus sis ‘dakars’ amb moto el converteixen encara més en Mister Dakar. El podi l’han completat els seus compatriotes Sebastien Loeb i Cyril Despress, i Joan ‘Nani’ Roma s’ha quedat a les portes del podi després d’una difícil segona meitat de la cursa. El pilot de Toyota patrocinat per Power Electronics i Air Europa, havia completat una excel·lent primera part acabant a només cinc minuts i mig del líder provisional. Però problemes tècnics i de navegació li van privar de lluitar per la victòria fins al final. Roma va arribar a estar al podi virtual, però al final el domini dels Peugeot ha estat massa pels pilots de Toyota. Ot i així la marca japonesa ha aconseguit el quart amb Roma, el cinquè amb De Villiers, que avui ha estat tercer, i el novè lloc amb Conrad Rautenbach, que avui ha estat cinquè en l’especial. Esponsorama està present al Dakar en els Toyota Hilux de Gazoo Racing – Overdrive, amb Power Electronics i Air Europa.

    Policia dels Cossos Especials d’Andorra, Cristian España ha demostrat la seva duresa completant una gran carrera. Avui ha estat 21è i també ha acabat en aquesta posició. Aquest ha estat el primer Dakar acabat per a España després d’haver d’abandonar en la passada edició. El pilot andorrà que ha competit amb una KTM del Pedrega Team, ha comptat amb el suport d’Air Europa.

    En camions l’Albert Llovera ha completat l’última etapa a 24º posició amb Tatra l’equip Bomber Dakar Project i el suport d’Air Europa, a la mateixa posició en què ha acabat el ral·li. Malgrat les seves limitacions Llovera no s’ha fet enrere i ha lluitat durant més de 9.000 quilòmetres al costat dels seus companys Charly Gotlib i Jaromir Martinec per arribar a la meta a Buenos Aires.

    A més d’estar amb Toyota en cotxes, Cristian España en motos i Albert Llovera en camions, Esponsorama ha donat suport un any més a Xevi Pons a l’equip South Racing Ford amb el patrocini de Cirsa, King Regal, Encierro The Exhibition, Galfer, JJuan, Faura, i Transantolin.

    # 305 JOAN ‘NANI’ ROMA (Toyota Overdrive Racing)

    “Ha estat un Dakar realment dur i difícil. Hem acabat molt cansats, però feliços de la cursa que hem fet. Acabar el Dakar sempre és un premi, independentment de la classificació que aconsegueixis. Quan inicies el Dakar penses en guanyar, però també tems quedar fora de cursa qualsevol dia, com els ha passat a altres companys. Al final, el podi es va convertir en un objectiu, però va caldre rendir-se davant la superioritat dels Peugeot. El quart lloc crec que és just i tant l’Àlex com jo estem satisfets de la cursa que hem fet. No corro mai per ser el millor del meu equip. Sóc el primer que lamento la retirada del meu company Nasser al-Attiyah. És veritat que en una fase de la carrera vaig ser l’únic cotxe que va poder inquietar als Peugeot, però el meu objectiu va ser sempre guanyar i, quan no vaig poder, intentar fer-ho el millor possible. A partir de demà comença el Dakar 2018. Toca posar-se a treballar intensament per millorar l’any que ve. ”

    # 538 ALBERT LLOVERA (Tatra Bomber Dakar Project)

    “Ha estat un Dakar bastant complicat, sobretot perquè ho he passat molt malament els dies de Bolívia. Estar cinc dies entre 3.000 i 4.800 metres no m’ha ajudat, he tingut moltíssims espasmes durant tot el dia i també m’ha provocat una anèmia bastant gran. Tot això m’ha repercutit al final de les etapes, però tampoc podem protestar. A la penúltima etapa vam tornar a estar al ‘top 20’ de la categoria de camions i aquest era un dels objectius. Amb la 24a posició final he superat amb escreix la fita que m’havia marcat. L’equip ha treballat molt bé durant tots els dies, la sort és que he arribat en un moment físic excel·lent i això s’ha vist reflectit, perquè sinó segurament en l’etapa d’abans d’ahir m’hauria d’haver anat a casa. Ho vaig passar molt malament però, repeteixo, estar en entre els 20 primers en tres etapes és una cosa que ningú amb discapacitat havia fet abans al Dakar. “

      Etapa 11

      Sant Juan – Río Cuarto

      Especial: 292km Sectors d’Enllaç: 467km

      RÍO CUARTO (ARGENTINA): El Dakar arriba al final demà a Buenos Aires i Joan ‘Nani’ Roma completarà la seva 22a participació en el ral·li amb una lluitada quarta posició. En l’etapa d’avui disputada entre Sant Juan i Río Cuarto i que ha comptat amb una especial de 292 quilòmetres neutralitzada després dels primers 119 quilòmetres. En aquesta primera part Nani Roma i el seu copilot Àlex Haro s’han deixat uns preciosos minuts que després els ha costat recuperar i han acabat en la novena posició amb el seu Toyota Hilux de l’Overdrive Racing.

      El seu company de marca, Giniel De Viliers ha estat quart per darrere dels Peugeot de Loeb i Peterhansel i el Mini d’Orlando Terranova. El sud-africà segueix cinquè a la classificació general a falta de l’última etapa. En vuitena posició ha acabat el Toyota de Conrad Rautenbach, que compta amb el patrocini de Power Electronics i Air Europa, el que li ha servit per refermar-se en la novena posició a la general.

      Cristian España segueix amb pas ferm en la categoria de motos i avui ha acabat 29è en l’especial per escalar quatre posicions més a la general i col·locar-se a un lloc d’acabar entre els 20 primers. Però arribar a la meta a Buenos Aires és l’objectiu del pilot andorrà i ja només falten 64 quilòmetres per aconseguir-ho.

      En camions l’Albert Llovera també veu a prop l’arribada i també pot fer-ho entre els 25 millors amb el Tatra de l’equip Bomber Dakar Project i el suport d’Air Europa.

      Demà tindrà lloc la 12a i última etapa del Ral·li Dakar, que comptarà amb 786 quilòmetres, encara que només 64 seran d’especial. Els aventurers arribaran a Buenos Aires després de dues setmanes de dura competició i incidents, des dels propis intrínsecs de la cursa, fins els desastres naturals viscuts a la frontera de Bolívia.

      Esponsorama està present al Dakar en els Toyota Hilux de Gazoo Racing – Overdrive, amb Power Electronics i Air Europa, a més de amb l’equip South Racing Ford amb el suport de Cirsa, King Regal, Encierro The Exhibition, Galfer, JJuan, Faura, i Transantolin.

      # 305 JOAN ‘NANI’ ROMA (Toyota Overdrive Racing)

      “Això ja s’acaba, és veritat que han passat molt ràpid els dies, sembla que era ahir quan estàvem a Asunción abans de començar l’aventura, i hem tingut bones i aventures i també desventures. Mai estàs content si no guanyes, per això no acabo del tot content, però hem començat a cada etapa intentant fer les coses bé. Tot i que és cert que aquesta última setmana no ha encaixat tot bé, però aquesta cursa és així i, fins a l’últim moment, fins a l’últim quilòmetre, passen coses. I encara no hem acabat, demà queda una especial curta i tractarem d’arribar a la meta final. Sabíem que lluitar contra els Peugeot era una missió difícil, però això és lo divertit. Però els hi hem posat les coses difícils i crec que a la vida si t’ho creus les coses pots fer-les. Si Toyota segueix així i treballem una mica més se’ls pot guanyar i és per això pel que som aquí. El quart és el primer que no està al podi, però tenint en compte com ha anat la cursa no ha anat malament, sobretot fins a l’etapa de descans, però quan saps el que és guanyar aquesta cursa sempre vols repetir-ho. “

        Etapa 10

        Chilecito – Sant Juan

        Especial: 449km Sectors d’Enllaç: 302km

        SANT JUAN (ARGENTINA): Joan ‘Nani’ Roma ha començat la desena etapa disposat a retallar temps als Peugeot, però en els dos primers punts de control ha tingut problemes de navegació i ha perdut uns preciosos minuts que després ha arrossegat durant tota la especial. Roma i el seu copilot Àlex Haro han arribat al final de l’etapa en desena posició a 38 minuts i 57 segons del primer. Tot i mantenir el quart lloc en la general, les coses es posen molt difícils per al pilot de Toyota Overdrive, amb només dues etapes per davant per arribar a la meta final a Buenos Aires. Però no tira la tovallola i intentarà lluitar per acabar al podi d’aquí a dos dies.

        El sud-africà, Giniel De Villiers ha acabat sisè en l’etapa al volant del Toyota Hilux de Gazoo Racing i puja al cinquè lloc en la general. Setè en l’etapa ha estat el pilot de Zimbabwe, Conrad Rautenbach, que compta amb el patrocini de Power Electronics i Air Europa, i està lluitant per acabar el Dakar entre els deu primers amb el seu Toyota Hilux.

        En motos el pilot andorrà Cristian España ha acabat l’etapa 25º i segueix entre els 25 millors en la classificació general sobre la seva KTM i primer en la categoria Marató 0-450 cc. També amb el suport d’Air Europa, el seu compatriota Albert Llovera segueix endavant en la categoria de camions. Llovera no es rendeix davant les adversitats del dia a dia en el bivac movent-se en cadira de rodes, i molt menys quan es posa al volant del seu Tatra Jamail per enfrontar-se a una especial com la d’avui amb més de 400 quilòmetres.

        L’etapa de demà tindrà més de 750 quilòmetres, dels quals 292 (288 per a motos i camions) seran cronometrats. El recorregut comptarà amb dunes de sorra i diversos trams al més pur estil WRC. L’etapa entre Sant Juan i Riu Quart serà la penúltima d’una edició 2017 del Dakar marcada per les inclemències climatològiques i les constants modificacions del recorregut, inclosa la suspensió de la novena etapa ahir pels massius despreniments a la zona de Salta.

        Esponsorama està present al Dakar en els Toyota Hilux de Gazoo Racing – Overdrive, amb Power Electronics i Air Europa, a més de amb l’equip South Racing Ford amb el suport de Cirsa, King Regal, Encierro The Exhibition, Galfer, JJuan, Faura, i Transantolin.

        # 305 JOAN ‘NANI’ ROMA (Toyota Overdrive Racing)

        “Ha estat la pitjor etapa del que portem de carrera, però bé, és part del joc del ral·li-raid, i és al que estem jugant. Sabíem que aquesta etapa era tot o res, i anava súper bé fins que ens hem perdut. Tant Àlex com jo ens hem bloquejat i pensàvem que calia tirar cap a l’esquerra, però era com topar-nos contra un mur que no podíem travessar. No passa res, això és part del joc, hi ha dies que passa i avui ens ha tocat a nosaltres. Crec que l’Àlex està fent una gran feina, havíem fet tot molt bé. També influeix tot el que ens ha passat en els últims dies, perquè avui hem vist que després de l’etapa de descans el motor tenia alguna cosa malament en l’electrònica, però almenys hem comprès per què el cotxe corria tan poc, perquè sincerament hi va haver moments en què no sabia si era jo. Però això també és part de les carreres, avui Cyril (Despres) ho ha fet molt bé i nosaltres molt malament, pel que ens hem distanciat molt. És difícil aspirar al podi, perquè està a 35 minuts i les etapes que falten són molt curtes, però les carreres s’acaben quan creues la meta, per tant veurem què podem fer. “

          Etapa 8

          Uyuni – Salta

          Especial: 171km Sectors d’Enllaç: 521km

          SALTA (ARGENTINA): La vuitena etapa, l’última en sòl bolivià ha estat complicada per a Joan ‘Nani’ Roma i el seu copilot Àlex Haro, sobretot a la primera part l’altitud ha beneficiat la potència dels Peugeot i, encara que en la segona meitat de l’especial han recuperat una mica del temps perdut al començament, han acabat l’etapa a 14 minuts i 26 segons del vencedor i nou líder, Sebastien Loeb. El pilot espanyol de Toyota Overdrive que compta amb el suport de Power Electronics i Air Europa torna a la quarta posició a la general i afronta les últimes quatre etapes del Dakar disposat a donar guerra als Peugeot fins al final.

          Giniel De Villiers ha acabat cinquè en l’etapa a 11 minuts i 57 segons de Loeb, i segueix sisè a la general.

          Esponsorama també dóna suport amb Air Europa als pilots andorrans Albert Llovera i Cristian España, que competeixen en la categoria de camions i motos, respectivament. L’especial dels camions s’ha retallat a 174 quilòmetres i l’Albert Llovera ha portat la seva Tatra fins a la 25a posició. En motos s’ha cobert la mateixa distància que en cotxes, i Cristian España ha aconseguit acabar 31è.

          Les recents pluges caigudes a Bolívia han tornat a forçar la modificació de la vuitena etapa entre Uyuni i Salta, retallant uns 73 quilòmetres l’especial. Després de començar en l’Altiplano després d’un petit enllaç, els competidors han completat el primer sector de 171 quilòmetres fins al PC1. Després han fet un altre enllaç de 176 quilòmetres fins Piscuno, on ha començat l’última part de l’especial de 248 quilòmetres. Després d’arribar al final, havien de conduir durant uns altres 350 quilòmetres fins a arribar al campament a Salta, una ciutat argentina situada a la Vall de Lerma als peus dels Andes, amb una altitud de 1.152 metres sobre el nivell del mar, però molts no havien aconseguit arribar després dels talls de carreteres a la zona a causa dels grans despreniments de terra provocats per les tempestes. L’organització ha hagut de desviar als vehicles per un recorregut alternatiu per San Antonio de los Cobres, incrementant la distància en altres 200 quilòmetres. Però una part dels vehicles més importants no han pogut transitar per aquesta ruta amb el que la jornada de demà es dedicarà a reagrupar el conjunt de mitjans de la cursa per poder continuar amb la 10a etapa entre Chilecito i San Juan dijous.

          Demà els participants s’anaven a enfrontar a l’etapa més llarga d’aquesta edició, amb una ruta de 977 quilòmetres amb una especial que han anomenat, ‘Super Betlem’ que comptarà amb 406 quilòmetres amb navegació complicada i temperatures molt més altes i menor altitud.

          Esponsorama està present al Dakar en els Toyota Hilux de Gazoo Racing – Overdrive, amb Power Electronics i Air Europa, a més de amb l’equip South Racing Ford amb el suport de Cirsa, King Regal, Encierro The Exhibition, Galfer, JJuan, Faura, i Transantolin.

          # 305 JOAN ‘NANI’ ROMA (Toyota Overdrive Racing)

          “Ha estat una etapa veritablement dolenta. Durant la jornada de descans, la nostra assistència va treballar sobre el cotxe però els canvis introduïts no han tingut tot just efecte. Hem pogut veure-ho en l’enllaç i en la segona part ens ha anat una mica millor. Però tant a Giniel com a mi ens falta potència en altitud, el motor no rendeix com caldria. Queden encara dues etapes difícils per davant en les que poden passar moltes coses. Cal acceptar la realitat tal com és. Vam rodar al màxim … Podríem assumir molts més riscos, però no ens sentim prou segurs per fer-ho … “

            Etapa 7

            La Paz – Uyuni

            Especial: 161Km Sectors d’Enllaç: 640km

            UYUNI (BOLÍVIA): Els pilots de Toyota Overdrive Racing, Joan ‘Nani’ Roma i el seu copilot Àlex Haro han lluitat amb els Peugeot de Stephane Peterhansel, Sabestien Loeb i Cyril Despres en la setena etapa del Dakar entre La Paz i Uyuni. El pilot espanyol, que compta amb el patrocini de Power Electronics i Air Europa, ha acabat cinquè de l’etapa, però ha superat a la classificació general a Despres per col·locar-se al podi virtual de la cursa. L’especial ha estat escurçada dels 322 quilòmetres originals a 161 quilòmetres a causa de les males condicions climatològiques i s’ha disputat en sorra, dunes amb navegació i molts tolls al final del recorregut. Roma ha acabat cedint cinc minuts en l’etapa, però confia a poder recuperar quan el Dakar baixi d’altitud i entri a Argentina.

            El seu company de marca Giniel De Villiers ha aconseguit el tercer millor temps en l’etapa i ha recuperat un temps preciós a la general per afermar-se en la sisena posició a la general.

            Cristian España segueix mantenint un ritme ferm i ha completat la setena etapa a 24a posició. El pilot andorrà que compta amb el suport d’Air Europa, segueix 22è a la classificació provisional i encapçala el seu la categoria Marató 0-450cc amb més de 47 minuts sobre el segon.

            Air Europa també dóna suport a Albert Llovera, que competeix a la categoria de camions al volant d’un Tatra Jamail de l’equip Bomber Dakar Project.

            Esponsorama està present al Dakar en els Toyota Hilux de Gazoo Racing – Overdrive, amb Power Electronics i Air Europa, a més de amb l’equip South Racing Ford amb el suport de Cirsa, King Regal, Encierro The Exhibition, Galfer, JJuan, Faura, i Transantolin.

            # 305 JOAN ‘NANI’ ROMA (Toyota Overdrive Racing)

            “Al quilòmetre 60, Stéphane m’ha avançat i he intentat seguir-lo, però no tenia cap possibilitat. En dues ocasions gairebé surt el cotxe donant voltes de campana intentat atrapar-lo, així que vaig decidir deixar d’assumir riscos. Tenen un cotxe excepcional i pilots de gran talent. No obstant això, estic content amb el que hem fet avui perquè la navegació no era fàcil i el meu copilot ha fet una bona feina. Encara estem a prop i anem a tornar a baixar d’altitud en les pròximes etapes, en què el Toyota aconseguirà millors resultats. Encara poden passar moltes coses. La cursa encara no ha acabat “.

            # 87 CRISTIAN ESPAÑA (KTM Pedregá Team)

            “Estic molt content de com està anant tot i mai m’hagués imaginat fer una carrera tan bona. Però encara queda molt per arribar a Buenos Aires i hem de seguir conservant la moto i el físic. L’etapa de descans ens ha servit per agafar forces per a l’última setmana i reparar els danys soferts a la moto en les primeres etapes. En els últims dies hem passat molt de fred, no ha parat de ploure, les temperatures han estat molt baixes i en moto es pateix molt. “

              Jornada de descans

              La Paz

              LA PAZ (BOLÍVIA): Joan ‘Nani’ Roma i el seu copilot Àlex Haro han arribat a la meitat del Dakar en quarta posició i confiats en poder seguir lluitant amb els Peugeot de Peterhansel, Loeb i Despres fins a la meta final a Buenos Aires. La parella de Toyota ha realitzat una primema part del Dakar molt sòlida i sense errors, i a l’Argentina, on les mecàniques estaran més igualades amb els Peugeot, esperen poder donar molta guerra i lluitar per la victòria.

              El recorregut d’aquest any està sent dur i pel camí hem vist quedar-se a diversos dels que partien com a favorits, però amb 22 Dakars a l’esquena, ‘Nani’ té l’experiència necessària per saber administrar i dosificar les seves forces. La primera part s’ha superat amb èxit, cinc minuts no són res amb les etapes que queden per davant, i sap que qualsevol dels quatre que estan davant pot guanyar el Dakar el proper 14 de gener.

              “Ha estat una setmana interessant, una setmana dura i molt llarga on hem intentat no cometre errors, i de moment, ens van sortint molt bé les coses. Ens han passat algunes cosetes com a tots, però estem realment contents de com ha anat la primera setmana, “comenta Nani des del campament a La Paz.

              Està sent una edició molt dura, en una setmana hem vist caure a molts dels favorits que s’han hagut de tornar a casa sense cap opció de continuar a la cursa, Nasser Al-Attiyah, Carlos Sainz, Xevi Pons … “Sí que ha estat dur, però també s’està portant un ritme molt alt des de l’inici, el terreny estava molt trencat en algunes etapes, al Dakar hi ha navegació, la veritat és que ha estat complicat i encara ens queden molts dies complicats, l’assumpte no ha acabat encara. La primera part ha estat bé, estem contents de com ha anat, però queda una setmana en què hi haurà tres etapes molt dures i difícils, i on haurem d’estar forts com fins ara si volem ser-hi lluitant per guanyar. “

              El pilot de Toyota Overdrive, que compta amb el suport d’Esponsorama a través de Power Electronics i Air Europa, està fent una carrera ferma, i sense fer massa soroll és a 5 minuts i 35 segons del líder Stephane Peterhansel. “A la tercera etapa ens vam quedar sense gasolina i vam perdre uns vuit minuts que ara ens anirien de perles i estaríem líders. Va ser un error humà, però és el que hi ha i hem de seguir cap endavant. Hem estat constants cada dia, no hem comès errors, no ens hem perdut i crec que hem fet una bona feina. Penso que hem fet el que s’ha de fer per guanyar un Dakar, no cometre errors i ser-hi cada dia. Però queda molt i segurament cometrem errors, però és cert que fins ara hem sabut controlar tot “, comenta el pilot de Folgueroles, un dels pilots amb més experiència del mític ral·li. “El Dakar és una carrera marató, és una carrera llarga on poden passar moltes coses i, on evidentment no pots pensar guanyar-lo ni el primer dia, ni el segon. L’important és arribar cada dia i amb els mínims problemes. Tots tenim els nostres problemes, a tots ens passen coses, però l’important és tenir els mínims possibles, que cada dia avancis i cada dia vagis tirant cap endavant. Això és el que estem fent, sortir cada dia i intentar arribar amb els mínims problemes possibles. “

              Nani Roma i Àlex Haro s’han quedat sols amb el seu Toyota Hilux lluitant davant de l’armada de Peugeot. ‘Mister Dakar’, Stephane Peterhansel vencedor de dotze Dakars en motos i cotxes, lidera la classificació en l’equador del ral·li, el segueixen Sebastien Loeb i Cyril Despres. “Sí, ens hem quedat sols davant del món. Però és una cosa bona i crec que està bé poder lluitar contra ells, i els seguirem molestant durant tota la setmana que ve, fins que arribem a Buenos Aires. Els seus cotxes a les etapes d’altura són molt ràpids, van molt bé, i ho hem pogut veure en els últims dies a Bolívia. Nosaltres perdem molt en altura pel que fa a ells, però ara anem a Argentina on l’altitud serà menor i serem més competitius, així que esperem poder lluitar de tu a tu amb ells. “

                Etapa 5

                Tupiza- Oruro

                Especial: 219km (2n sector cancel·lat, distància original 447km)

                ORURO (BOLÍVIA): Joan ‘Nani’ Roma i el seu copilot Àlex Haro segueixen acostant-se als llocs de podi en l’edició 2017 del Dakar. Junts han portat avui el seu Toyota Hilux d’Overdrive Racing fins a la segona posició, i només 44 segons els han privat de guanyar l’etapa, que finalment s’ha emportat Sebastien Loeb. L’especial ha estat cancel·lada després de la neutralització, perquè a causa del mal temps el segon sector cronometrat estava impracticable i l’organització ha decidit donar per conclosa l’etapa abans d’hora. Amb aquesta segona posició, el pilot patrocinat per Power Electronics i Air Europa, escala una posició a la classificació general per col·locar-se quart a 5 minuts i 35 segons del líder, Stephane Peterhansel.

                El pilot de Toyota Gazoo Racing, Giniel De Villiers ha passat quart pel tercer punt de control, però ha comès un error de navegació perdent un preciós temps que li ha fet perdre més terreny amb el grup del davant.

                Cristian España ha fet una gran etapa de navegació i després de completar els primers 219 quilòmetres d’especial, i amb la cancel·lació de l’etapa, finalmene ha acabat vuitè. Però el pilot andorrà ha arribat a estar setè a 9 minuts i 50 segons del líder i guanyador de l’etapa Sam Sunderland, i amb la seva gran actuació ha escalat fins la 22a posició de la classificació general.

                La cinquena especial ha començat a l’oest de Tupiza i passant per l’Altiplà bolivià ha pres rumb al següent bivac a Oruro. La zona de neutralització es trobava al poble d’Uyuni, on finalment ha acabat. L’especial s’ha arribat a una altitud de més de 4.400 metres, i mai ha estat per sota dels 3.600 metres sobre el nivell del mar.

                Demà dissabte l’etapa tornarà a disputar-se en altura i arribarà fins a la Pau, la capital de Bolívia, on diumenge els participants del Dakar gaudiran d’una merescuda jornada de descans. Però abans hauran de completar 786 quilòmetres a gran altitud i amb vistes al Llac Titicaca, dels quals, 527 quilòmetres seran d’especial.

                Esponsorama està present al Dakar en els Toyota Hilux de Gazoo Racing – Overdrive, amb Power Electronics i Air Europa, a més de amb l’equip South Racing Ford amb el suport de Cirsa, King Regal, Encierro The Exhibition, Galfer, JJuan, Faura, i Transantolin.

                # 305 JOAN ‘NANI’ ROMA (Toyota Overdrive Racing)

                “Ens hem perdut un parell de vegades, però hem tornat a trobar la pista sense problemes. En general l’etapa ens ha sortit molt bé i ha faltat poc per guanyar. Nosaltres seguim fent la nostra carrera sense pressió, al nostre ritme, que ja hem comprovat que és l’adequat. Arrisquem el necessari per lluitar per la victòria d’etapa, però conscients de les dificultats que porta la navegació. Álex ha interpretat molt bé tots els punts i no hem caigut en les trampes que tancava el Road Book. “

                  Etapa 4

                  Sant Salvador de Jujuy -Tupiza

                  Especial: 416km, Sectors d’enllaç: 105km

                  Tupiza (BOLÍVIA): El pilot de Toyota Overdrive Racing, Joan ‘Nani’ Roma segueix avançant en l’edició 2017 del Ral·li Dakar, una cursa molt dura que cada dia s’està cobrant més víctimes. Si ahir vam haver de confirmar que en Xevi Pons no podria seguir a causa dels danys soferts al seu Ford Ranger després de patir una bolcada durant la segona etapa, avui no ha pres la sortida a San Salvador de Jujuy, Nasser Al-Attiyah. El qatarià va aconseguir arribar ahir amb més de dues hores de retard, però després d’examinar els danys en el seu Toyota Hilux, l’equip va comprovar que el xassís havia patit danys estructurals, de manera que Al-Attiyah no ha pogut continuar amb carrera. Però en Nani Roma segueix sobrevivint i avui ha tornat a ser el millor Toyota aconseguint el tercer millor temps a poc més de 12 segons del vencedor de l’etapa, el francès Cyril Despres, que a més s’ha col·locat líder de la provisional.

                  En la categoria de motos, Cristian España ha seguit millorant i ha acabat l’etapa 22º. El pilot andorrà que compta amb el suport d’Air Europa, està primer en la seva categoria i segueix escalant posicions a la general.

                  Albert Llovera també segueix donant passos de gegant al volant del seu camió Tatra, i avui ha acabat 24è i ocupa la 28a posició a la general.

                  Esponsorama està present al Dakar en els Toyota Hilux de Gazoo Racing – Overdrive, amb Power Electronics i Air Europa, a més de amb l’equip South Racing Ford amb el suport de Cirsa, King Regal, Tancament The Exhibition, Galfer, JJuan, Faura, i Transantolin.

                  L’etapa d’avui ha comptat amb una especial de 416 quilòmetres i la sortida s’ha endarrerit una hora a causa de la boira. Amb cotes d’altura superiors als 3.400 metres els participants han entrat a Bolívia per després passar per les zones mineres de Tupiza al departament de Potosí.

                  La primera etapa de veritat a Bolívia comença demà divendres a Tupiza per acabar a Oruro. Aquesta serà l’especial més llarga del ral·li amb 447 quilòmetres d’una ruta total de 692. La batalla serà contra l’altitud en l’Altiplà bolivià, a més comptarà amb una secció de dunes prop del final.

                  JEAN-MARC FORTIN (CEO Overdrive Racing)

                  “Desafortunadament ens hem vist forçats a retirar el cotxe d’en Nasser de la cursa. Ahir va acabar l’etapa amb tres rodes després de realitzar reparacions a 4.000 metres amb l’ajuda d’algun recanvi que tenien al cotxe. Van arribar al bivac molt tard, cap a la una de la matinada. El problema és que el xassís estava tocat per sota, i no hem pogut tornar a sortir per raons de seguretat. El joc s’acaba aquí, això és un fet. És una llàstima perquè podríem haver guanyat algunes etapes amb en Nasser i omplert alguns titulars als pròxims dies. “

                    Etapa 3

                    San Miguel de Tucuman – San Salvador de Jujuy

                    Especial: 364km, Sectors d’enllaç: 416km

                    SANT SALVADOR DE JUJUY (ARGENTINA): Després de la mala notícia de la retirada d’en Xevi Pons després de patir danys al seu Ford Ranger a la segona etapa, la jornada d’avui no ha estat gens fàcil per als pilots de Toyota. El qatarià Nasser Al-Attiyah ha començat molt fort arribant al final del primer sector de 240 quilòmetres amb un avantatge sobre Peterhansel d’1 minut i 57 segons, però en el segon sector ha impactat amb un forat que ha rebentat una roda de la seva Hilux i li ha forçat a aturar-se al quilòmetre 414. al final ha arribat a la meta 2 hores i 17 miuntos després del primer i ha caigut fins a la 25a posició a la general.

                    Tampoc Giniel de Villiers ha tingut sort i ha patit problemes que li han fet perdre 27 minuts. Però tot i que també ha arribat amb alguns ensurts al final de l’etapa, Nani Roma ha acabat vuitè i es manté cinquè a la general del Dakar a 13 minuts del líder Sebastien Loeb.

                    A la categoria de motos Cristian España ha seguit remuntant posicions per acabar l’etapa 28º. L’andorrà que compta amb el suport d’Air Europa, ha fet un gran paper amb la seva KTM del Pedrega Team i ha acabat a 56 segons de Joan Barreda, el més ràpid del dia.

                    El recorregut ha comptat amb una especial de 364 quilòmetres que ha començat al nord-oest de San Miguel de Tucuman per passar per diferents camins sempre per sobre dels 3.400 metres d’altitud. L’especial s’ha dividit en dues parts, una de 240 quilòmetres i una altra de 124 quilòmetres amb una zona de neutralització de 148km que ha arribat a una altitud de 4.800 metres.

                    Demà la ruta del Dakar es tornarà sinuosa fins a creuar la frontera d’Argentina amb Bolívia. L’etapa de 512 quilòmetres comptarà amb una especial de 416 quilòmetres que de nou posaran a prova la resistència dels pilots i les màquines.

                    Esponsorama està present al Dakar en els Toyota Hilux de Gazoo Racing – Overdrive, amb Power Electronics i Air Europa, a més de amb l’equip South Racing Ford amb el suport de Cirsa, King Regal, Encierro The Exhibition, Galfer, JJuan, Faura, i Transantolin.

                    # 305 JOAN ‘NANI’ ROMA (Toyota Overdrive Racing)

                    “Ha estat una dia d’aquells en els que ens hem salvat per la campana. Al Dakar has d’arribar sempre i no perdre temps, però avui en la primera part hem anat més o menys tot i que hem punxat i la segona part el cotxe ha començat a fallar, Giniel s’ha hagut de parar en Nasser no l’he vist però també li ha passat alguna cosa. Però aquí estem intentant sobreviure. Comptan la part dolenta hem salvat els mobles. Crec que hem corregut bé, a primer part de l’especial i m’he trobat bé tot i la punxada i el temps que hem perdut. Però això és part del joc i demà intentarem fer-ho millor. ”

                    # 301 NASSER SALEH Al-Attiyah (Toyota Gazoo Racing)

                    “S’ha acabat la partida per a nosaltres. Ha estat un dia dolent. No hi ha hagut sort … Hem xocat contra una roca i hem perdut un pneumàtic. Hem col·locat pedres al capó a manera de contrapès i hem rodat així els 80 últims quilòmetres. Hem intentat aturar-nos diverses vegades per reparar el cotxe però ens faltaven peces i el camió d’assistència estava molt endarrere, així que hem hagut de creuar la meta d’aquesta forma. Un error és un error i això és el Dakar. És una pena perquè estàvem fent una bona feina. Ara només espero acabar la carrera, si és que el cotxe no ha quedat massa tocat. Hauré d’esperar al proper Dakar per intentar guanyar. Serà un any molt llarg … ”

                    # 87 CRISTIAN ESPAÑA (KTM Pedrega Team)

                    “L’etapa sabíem que era bastant llarga, però a més ha estat bastant complicada, la primera part era un fora de pista de 60 quilòmetres amb el terreny molt trencat, amb rius secs plens de pedra. No he comès cap error i no m’he perdut, tot i que he hagut de baixar una mica el ritme perquè anava bastant fort i em podia perdre. Pujar a 4.900 metres no m’ha afectat molt i no he tingut mals de cap, però sí que m’he notat lent de reflexos i la moto no anava igual. A la segona part el terreny estava més relliscós per la pluja, però m’he trobat còmode i hem arribat bé al final. “

                      Etapa 2

                      Resistencia – San Miguel de Tucuman

                      San Miguel de Tucuman (ARGENTINA): Després d’acabar segon en a primera etapa pròleg, Xevi Pons ha hagut d’abandonar el Dakar després de patir un accident a l’especial de 275 quilòmetres de la segona etapa. El pilot català no va poder evitar un obstacle del camí i després de colpejar-lo, va sortir del camp i va bolcar amb violència. Al costat del seu copilot Rubén García van intentar reparar el Ford Ranger, però després de completar diversos quilòmetres van haver d’aturar-se. Al passar els camions per un altre recorregut, tampoc van poder rebre assistència, finalment van arribar al biouvac de San Miguel de Tucuman de matinada.

                      L’equip South Racing va tractar de reparar el cotxe perquè Pons pogués seguir en la carrera, però després d’examinar els danys en els trens davanter i posterior del Ranger, es va prendre la dura decisió de retirar-se de la cursa.

                      Una llàstima perquè Xevi Pons havia preparat a consciència la seva segona participació al Dakar, amb participacions destacades en la Baixa Espanya Aragó, la Baixa Portalegre i alguna altra cursa del Mundial de Ral·li Cross-Country. Des del seu debut l’any passat Xevi Pons ha comptat amb el suport d’Esponsorma, que de la mà d’Air Europa, Power Electronics, Cirsa, King Regal, Encierro The Exhibition, Galfer, JJuan, Faura, i Transantolin, han donat suport al projecte de Pons amb South Racing i Ford.

                      # 311 XEVI PONS (South Racing Ford)

                      “Ahir al quilòmetre 85 en una recta molt llarga, hi havia un forat o una pedra, encara no ho tinc molt clar, i vam impactar. El cotxe es va aixecar molt i quan va impactar amb el terra vam sortir catapultats cap a la muntanya i vam bolcar. Ho vam intentar reparar i continuem uns quilòmetres més, però després es va trencar la roda esquerra davantera i no hi havia manera de reparar-lo, no teníem les peces i era impossible. Vam haver d’esperar fins molt tard i al final anant molt a poc a poc vam aconseguir arribar a les 6:30 del matí, però ja fora de temps i ens hem quedat fora de la cursa “, explica Pons des del biouvac de San Miguel de Tucuman. “És una llàstima perquè crec que podríem haver fet una bona cursa, de fet l’estàvem fent i en aquest moment anàvem segons, però l’important és arribar, perquè el Dakar és una carrera llarga i ens ha de servir de lliçó. De cara al futur ens faltaran molts quilòmetres, però les coses són així. Cal pensar en positiu i crec que cada vegada sóc més competitiu en ral·li-raid, hem de mirar cap endavant i pensar en l’any que ve. Ja estem fora, em quedo amb el segon lloc de la primera etapa i ressaltaria una mica que hem estat els únics capaços d’estar amb els Toyota, Minis i Peugeot, amb un cotxe no oficial. És cert que l’error l’hem comès, m’ha pogut més el cor que el cap, però de tot s’aprèn i d’això segur que n’hem d’aprendre tots. Em sap greu pels patrocinadors, per l’equip i per tots els que han treballat per tirar aquest projecte endavant un altre any més. Però tornarem amb més força i amb la lliçó apresa.”